Cine-concert Manasse

Cine-concert Manasse TIFF Oradea | Acompaniament muzical live Volekh Quartet

Cine-concert Manasse

TIFF Oradea | Acompaniament muzical live Volekh Quartet

Director: Jean Mihail
Duration: 56m
Country: România
Year: 1925

Lupta dintre tradiție și modernitate pe ritmuri klezmer, etno și lăutărești.

Manasse, un clasic al filmului mut românesc proaspăt restaurat de Arhiva Națională de Film, a fost regizat de Jean Mihail, după piesa de teatru a lui Ronetti-Roman. Filmul, turnat parțial în orașul Fălticeni, are ca temă intoleranţa religioasă pe fundalul unei poveşti de dragoste între un român şi o evreică, nepoata lui Manasse Cohen. În distribuție, Romald Bulfinsky (Manasse), George Aurelian (Matei Frunză), Dorina Demetrescu (Lelia), Maria Ciucurescu (Ester), Iosef Kamen (Zelig Șor), Ion Constantiniu (Emil Horn), Alexandru Finți (Lazăr).

Aclamat drept "filmul anului" la lansarea sa în 1925, Manasse este o piesă de referință în istoria cinematografiei noastre, îndrăznind să adapteze pentru ecran o piesă de teatru ce, cu doar un deceniu mai devreme, fusese retrasă de la Teatrul Național din București pe fondul unor proteste naționaliste și antisemite.

Cvartetul Volekh completează numeroasele răsturnări de situație ale filmului cu o partitură instrumentală originală, combinând elemente de muzică de cameră cu teme descoperite în surse de arhivă, ritmuri klezmer, etno sau lăutărești. Cvartetul Volekh este un ansamblu acustic klezmer din București, ce explorează conexiunile dintre repertoriile tradiționale de muzică idiș și românească din Valahia și Moldova.

At this moment, we do not have any future performances scheduled.

Stay Up To Date With Your Favorite Events

subscribe

we also recommend


TIFF Card.10 TIFF.23
14-24 Iunie 2024
TIFF Card.10
Cluj-Napoca
TIFF Gold Card TIFF.23
14-24 Iunie 2024
TIFF Gold Card
Cluj-Napoca
Copa 71 TIFF.23
21:45 - Saturday, 15 June
Copa 71
Piața Unirii Open Air
Lucky Winners TIFF.23
21:45 - Monday, 24 June
Lucky Winners
Piața Unirii Open Air